GE EN
ღვინო და ტურიზმი
აშშ-ის ქსელური სუპერმარკეტების 20 ობიექტში, ქართული ღვინის დეგუსტაცია...

თითოეული ღონისძიების ფარგლებში, საპრომოციო ღვინოებისთვის განკუთვნილ სივრცეში, სადეგუსტაციოდ წარმოდგენილი იყო სამი სხვადასხვა კომპანიის ხუთი სახეობის ქართული ღვინო. ქართული ღვინის პოპულარიზაციის დეგუსტაციების ციკლი კომპანიის Saperavi Brothers ორგანიზებით, ივლისში დაიწყო და დეკემბრის თვეშიც გრძელდება. მსგავსი ფორმატის ღონისძიებები ორიენტირებულია მომხმარებელზე და მისი მიზანი ქართული ღვინის საექსპორტო ბაზრების დივერსიფიკაცია და გაყიდვების ზრდის ხელშეწყობაა. ამერიკის შეერთებული შტატები ქართული ღვინის ერთ-ერთ სტრატეგიულ საექსპორტო ბაზარს წარმოადგენს.ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით, 2013 წლიდან მიმდინარე მიზანმიმართულმა მარკეტინგულმა აქტივობებმა მნიშვნელოვნად შეუწყო ხელი როგორც ქართული ღვინის ცნობადობის, ისე ექსპორტის ზრდას აშშ-ში. აშშ-ში ქართული ღვინის მარკეტინგულ კამპანიას ღვინის ეროვნულ სააგენტო უმსხვილეს ამერიკულ მარკეტინგულ კომპანიასთან Colangelo&Partners თანამშრომლობით ახორციელებს. კამპანიის ფარგლებში, აშშ-ის სხვადასხვა ქალაქში, ღვინის პროფესიონალებისა და ღვინით ვაჭრობის სფეროს წარმომადგენლებისთვის დეგუსტაცია-სემინარები იმართება; ქართული ღვინო წარმოდგენილია საერთაშორისო გამოფენებზე; მედიის, სომელიეებისა და გაყიდვების სფეროს წარმომადგენლებისთვის ეწყობა ღვინის ტურები საქართველოში, რაც ხელს უწყობს ქართული ღვინის უკეთ გაცნობასა და პოპულარიზაციას ამერიკულ ბაზარზე.ამასთან ერთად, ქართული ღვინის პოპულარიზაციის მიზნით, ღვინის ეროვნული სააგენტოს პარტნიორები არიან ამერიკული იმპორტიორი კომპანიები A.G Global Trade LLC, Saperavi brothers, Vinoveli inc, Corus systems inc, Georgian House of Greater Washington LLC და მარკეტინგული კომპანია Big Sky Ranch Inc.

1766135970

„მთის ტრასების სააგენტო“ ბაკურიანში კოხტას სასრიალო არეალს ხსნის

MTA–ს ცნობით, 27 დეკემბრიდან ამოქმედდება გუდაურისა და კობის საბაგიროები - პირველი, სოლიკო, გუდაურა, კობი, ფირნი და თრუსო. პარალელურად, გრძელდება ხელოვნური გათოვლიანების სამუშაოები და ტრასები  თოვლის საფარის შესაბამისად, ეტაპობრივად გაიხსნება.ამავე დღიდან, ჩაირთვება ჰაწვალის სასრიალო არეალზე ზურულდის საბაგირო. ჰაწვალისა და თეთნულდის სასრიალო ტრასების გახსნა ეტაპობრივად განხორციელდება, ამინდისა და თოვლის საფარის პირობების შესაბამისად. აგრეთვე, 27 დეკემბრიდან კურორტ გოდერძიზე ამოქმედდება საბაგირო ,,ზანკა“.ბაკურიანის საბაგიროების აბონემენტების შეძენა 20 დეკემბრიდან, კურორტზე მხოლოდ კოხტას სალაროში იქნება შესაძლებელი. ბილეთების ონლაინ გაყიდვა კი 23 დეკემბრიდან დაიწყება და ხელმისაწვდომი იქნება აპლიკაციებსა და ვებგვერდებზე: TKT.GE, BILETEBI.GE, SKIPASS.GE, ასევე სუპერ აპსა (Super App) და მაუნთ აპში (MOUNT App). დამსვენებლებს პლატფორმებზე გუდაურის, ბაკურიანის, მესტიისა და გოდერძის კურორტების, სხვადასხვა კატეგორიის ბილეთის შეძენა შეეძლებათ.2025–2026 წლის ზამთრის სეზონი „მთის ტრასების სააგენტოსთვის“ განსაკუთრებულ მნიშვნელობას ატარებს, რადგან უკვე მესამედ, საქართველო ფრირაიდის მსოფლიო ტურს უმასპინძლებს. ღონისძიება სვანეთში, თეთნულდზე 22-დან 28 თებერვლის ჩათვლით გაიმართება (ამინდის ფანჯრის ფარგლებში) და მასში 50 გამორჩეული რაიდერი მიიღებს მონაწილეობას. საქართველო 6 წამყვან ექსკლუზიურ ქვეყანას შორისაა (საფრანგეთი, ესპანეთი, შვეიცარია, ავსტრია, აშშ და საქართველო), რომელმაც ფრირაიდის მსოფლიო ტურის  ჩატარების უფლება მოიპოვა.ღონისძიების გამართვა უმნიშვნელოვანესია საქართველოს მთის კურორტების საერთაშორისო ცნობადობისთვის, ზამთრის სპორტისა და ტურიზმის განვითარებისთვის. მსოფლიო სპორტულ რუკაზე ქვეყანამ უკვე დაიკავა საპატიო ადგილი - გასულ წლებში საქართველომ წარმატებით უმასპინძლა მსოფლიო თასის ეტაპებს სკი კროსში, სნოუბორდ კროსსა და მოგულის დისციპლინებში. ფრირაიდის მსოფლიო ტურის გამართვა კი საქართველოს არამხოლოდ ცნობადობას გაუზრდის, არამედ, ქვეყნის სამთო-სათხილამურო კურორტები ზამთრის სპორტის მოყვარულთათვის მსოფლიო რუკაზე კიდევ ერთხელ მოინიშნება. 

1766047887

ქართული ღვინის დეგუსტაცია აშშ-ის 8 უმსხვილეს სავაჭრო ქსელში გაიმართა

თითოეული ღონისძიების ფარგლებში, სუპერმარკეტებსა და გაყიდვების ობიექტების საპრომოციო ღვინოებისთვის განკუთვნილ სივრცეში, სადეგუსტაციოდ წარმოდგენილი იყო სამი სხვადასხვა კომპანიის ხუთი სახეობის ქართული ღვინო. CORUS SYSTEMS INC-ის ორგანიზებით, მაისის, ივნისის, სექტემბრის, ოქტომბრისა და ნოემბრის თვეებში, ქართული ღვინის 100-ზე მეტი წარდგენა გაიმართა, დეგუსტაციები გრძელდება დეკემბრის თვეშიც.მსგავსი ფორმატის ღონისძიებები ორიენტირებულია მომხმარებელზე და  მიზანი ქართული ღვინის საექსპორტო ბაზრების დივერსიფიკაცია და გაყიდვების ზრდის ხელშეწყობაა.დეგუსტაციების პარალელურად, ბოლო 3 თვეში, აშშ-ში ქართული ღვინის წარდგენა არაერთ ღონისძიებაზე გაიმართა: ქართული ღვინის მასშტაბურ დეგუსტაციაზე Wines of Georgia Grand Tasting (ლოს-ანჯელესი), ღვინის საერთაშორისო ფესტივალზე Karakterre (ნიუ-იორკი), ღვინის საერთაშორისო გამოფენაზე „Orange Glou Fair“ (ნიუ-იორკი), ქართული ქარვისფერი ღვინის პირველი ფესტივალზე Amber Georgia (ნიუ-იორკი), ბუნებრივი ღვინოების საერთაშორისო გამოფენაზე RAW Wine NYC (ნიუ-იორკი), San Diego Food + Wine Festival (სან-დიეგო), ქართული ღვინის შესახებ ვრცელი სიუჟეტი მოამზადა აშშ-ში ერთ-ერთმა ყველაზე პოპულარულმა ღვინის შოუმ - V is for Vino.ამერიკის შეერთებული შტატები ქართული ღვინის ერთ-ერთ სტრატეგიულ საექსპორტო ბაზარს წარმოადგენს. ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით, 2013 წლიდან მიმდინარე მიზანმიმართულმა მარკეტინგულმა აქტივობებმა მნიშვნელოვნად შეუწყო ხელი როგორც ქართული ღვინის ცნობადობის, ისე ექსპორტის ზრდას აშშ-ში. 

1765962038

ნიუ-იორკში ქართული ღვინის დეგუსტაციები გაიმართა

Vinoveli Inc-მა აღნიშნული ღონისძიებით დაიწყო სარეკლამო-მარკეტინგულ კამპანია აშშ-ში ერთ-ერთ წამყვან დისტრიბუტორ არჯუნ დევანთან (Arjun Dewan) თანამშრომლობით. კამპანიის მიზანია Vinoveli Inc-ის პორტ-ფოლიოში არსებული ღვინოების წარდგენა აშშ-ის ბაზარზე მომუშავე დისტრიბუტორების, საცალო ვაჭრობის წარმომადგენლების, სომელიეებისა და ჟურნალისტებისთვის, რაც მნიშვნელოვანია ქართული ღვინის ცნობადობის ასამაღლებლად.ასევე ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით და Vinoveli Inc-ის ორგანიზებით, ქართული ღვინის შესახებ შვიდი დეგუსტაცია გაიმართა საცალო-ქსელურ სუპერმარკეტებსა და გაყიდვების ობიექტების საპრომოციო ღვინოებისთვის განკუთვნილ სივრცეში ნიუ-ჯერსსა და მასაჩუსეტში, სადაც წარმოდგენილი იყო ქართული ღვინის მწარმოებელი სხვადასხვა კომპანიის ღვინოები.ქართული ღვინის ერთ-ერთ უმნიშვნელოვანეს სტრატეგიულ ბაზარზე, ამერიკის შეერთებულ შტატებში, ღვინის ეროვნული სააგენტოს ფინანსური და ორგანიზაციული მხარდაჭერით, ბოლო 3 თვეში ქართული ღვინის წარდგენა არაერთ ღონისძიებაზე გაიმართა: ქართული ღვინის მასშტაბურ დეგუსტაციაზე „Wines of Georgia Grand Tasting“ (ლოს-ანჯელესი), ღვინის საერთაშორისო ფესტივალზე Karakterre (ნიუ-იორკი), ღვინის საერთაშორისო გამოფენაზე Orange Glou Fair (ნიუ-იორკი), ქართული ქარვისფერი ღვინის პირველი ფესტივალზე „Amber Georgia” (ნიუ-იორკი), ბუნებრივი ღვინოების საერთაშორისო გამოფენაზე RAW Wine NYC (ნიუ-იორკი), San Diego Food + Wine Festival (სან-დიეგო), ქართული ღვინის შესახებ ვრცელი სიუჟეტი მოამზადა აშშ-ში ერთ-ერთმა ყველაზე პოპულარულმა ღვინის შოუმ - V is for Vino.

1765353783

ქართული ღვინო მონაკოში წარადგინეს

ოთხდღიანი ფესტივალის სტუმრებს შესაძლებლობა მიეცათ, გასცნობოდნენ ქართული ღვინის მწარმოებელი 10 კომპანიისა და მცირე მარნის  სხვადასხვა დასახელების ღვინოებს. ფესტივალზე ქართული ღვინო საფრანგეთში მოღვაწე ენოლოგმა, კომპანიის Le Pont Caucasien ხელმძღვანელმა ილია კახოიძემ წარადგინა.  რიგით 28-ე ფესტივალს ათასობით სტუმარი, როგორც ღვინის მომხმარებელი, ასევე კომერციული და HoReCa სექტორის წარმომადგენელი დაესწრო, რაც უმნიშვნელოვანესია ქართული ღვინის პოპულარიზაციის ხელშეწყობისთვის.Salon Monte Carlo Gastronomie ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ღონისძიებაა აღნიშნულ რეგიონში, რომელში მონაწილეობაც ხელს შეუწყობს ქართული ღვინის ცნობადობის ამაღლებას არა მარტო მონაკოში, არამედ საფრანგეთშიც.ღვინის ეროვნული სააგენტოს საქმიანობის ერთ-ერთ ძირითად მიმართულებას საერთაშორისო ბაზრებზე ქართული ღვინის პოპულარიზაცია და ცნობადობის ამაღლება წარმოადგენს. სააგენტო, ქართული ღვინის პოპულარიზაციის ხელშეწყობის ფარგლებში, 2013 წლიდან, ბაზრების დივერსიფიცირების მიზნით, სარეკლამო-მარკეტინგულ კამპანიებს ახორციელებს, მათ შორის, მეღვინეობით სახელგანთქმულ ისეთ ქვეყანაში, როგორიც საფრანგეთია, სადაც ქართულ ღვინოზე, განსაკუთრებით კი, ქვევრის ღვინოზე, მოთხოვნა მუდმივად მზარდია. მიმდინარე წლის 11 თვის მონაცემებით, საქართველოდან საფრანგეთში 119 ათასი ბოთლი ღვინოა ექსპორტირებული, რაც 80%-ით აღემატება გასული წლის ანალოგიური პერიოდის მაჩვენებელს.

1765271329

ყურძნის ფასი შაქრიანობის მიხედვით დადგინდება

„ღვინის გლობალურ ბაზარზე შედარებით იკლო მოხმარებამ; მსოფლიო მასშტაბით მძაფრი კონკურენცია და ჭარბწარმოებაა. ამიტომ ვფიქრობთ, ვენახების სპონტანური გაშენება, რაც ბოლო ათწლეულში აღინიშნებოდა, უნდა დარეგულირდეს.აქცენტი უნდა გაკეთდეს საბოლოოდ მიღებული პროდუქტის, ღვინის ხარისხზე. დაწყებული ნიადაგით, ექსპოზიციით, მდებარეობით, ჯიშით, საძირით - ყველაფერი უნდა შეესაბამებოდეს იმ სტანდარტს, რაც საშუალებას მოგვცემს, მივიღოთ ხარისხიანი მოსავალი, რომელიც გამოყენებული იქნება საუკეთესო ღვინის დასამზადებლად.საკანონმდებლო ცვლილებების მიზანია საერთაშორისო ბაზრებზე იმ უმაღლესი ხარისხის ღვინის წარდგენა, რომელიც იწარმოება უმაღლესი ხარისხის ყურძნისგან“, - აღნიშნა ღვინის ეროვნული სააგენტოს თავმჯდომარე ლევან მეხუზლამ.მეხუზლას განცხადებით, ღვინის ხარისხის უზრუნველსაყოფად, 2026 რთველის დროს მეტად გამახვილდება ყურადღება ყურძნის კონდიციურობაზე.„მიუხედავად იმისა, რომ მიმდინარე წლის რთველის დროს იყო ორი განსხვავებული ფასი, მაინც რჩებიან მევენახეები, რომლებიც ცდილობენ აქცენტი რაოდენობაზე გააკეთონ და არა კონდიციურობაზე და ხარისხზე. იყო შემთხვევები, როდესაც ბარდებოდა ძალიან დაბალკონდიციური ყურძენი, მაგალითად 15-16%, რომელიც სპირტის დასამზადებლადაც მიუღებელია. ამიტომ, მომავალ წელს გაჩნდება ახალი ფასი - ყურძენი, რომელიც იქნება 17%-ზე დაბალი შაქრიანობის, ჩაბარდება გაცილებით იაფად.ყველა მევენახეს მინდა ვურჩიო და ვთხოვო, მაქსიმალური აქცენტი გააკეთონ ხარისხზე და არა რაოდენობაზე. საქართველოს პირობებში ადვილად მისაღწევია ყურძნის 17%-იანი შაქრიანობა“, - აღნიშნა ღვინის ეროვნული სააგენტოს თავმჯდომარემ.საქართველოს მთავრობამ მიმდინარე კვირაში განიხილა და მოიწონა „ვაზისა და ღვინის შესახებ საქართველოს კანონში ცვლილების შეტანის თაობაზე კანონპროექტი“, რომლის მიზანია ხარისხიანი, კონკურენტუნარიანი ყურძნისეული წარმოშობის ალკოჰოლიანი სასმელების წარმოების, ასევე, რეალიზაციისათვის აუცილებელი ადგილობრივი და საერთაშორისო ბაზრების მოთხოვნათა გათვალისწინების ხელშეწყობა.ღვინის ეროვნული სააგენტოს ცნობით, ახალი რეგულაცია, მათ შორის, ითვალისწინებს მომავალი წლიდან სამეწარმეო ვენახის გაშენებაზე თანხმობას, რომელსაც სსიპ ღვინის ეროვნული სააგენტო გასცემს.

1764924139

მევენახეობა-მეღვინეობის დარგის რეგულირება მკაცრდება

ახალი რეგულაცია, მათ შორის, ითვალისწინებს მომავალი წლიდან სამეწარმეო ვენახის გაშენებაზე თანხმობას, რომელსაც სსიპ ღვინის ეროვნული სააგენტო გასცემს. „საამაყოა, რომ ბოლო წლებში აქტიურად შენდება ვენახები, თუმცა ეს არ უნდა იყოს სპონტანური. მეტი ყურადღება უნდა მივაქციოთ: ხარისხს, ექსპოზიციას, ნიადაგს, ჯიშებს. თუ ამ ყველაფერს მეწარმე გაითვალისწინებს, მას არ შეექმნება გაშენების თანხმობის მიღებაში დაბრკოლება. ზოგადად უნდა აღინიშნოს, რომ გლობალური მასშტაბით ღვინის მოხმარება შემცირებულია; რთველის ბოლო წლების გამოცდილება გვიჩვენებს, რომ სახელმწიფოს უწევს ყურძნის შესყიდვაში ჩარევა და იმისთვის, რომ არ შეფერხდეს დარგის განვითარება, უნდა შემოვიღოთ ვენახების გაშენების რეგულაციები“, - აღნიშნა ღვინის ეროვნული სააგენტოს თავმჯდომარე ლევან მეხუზლამ.სააგენტოს თავმჯდომარის განცხადებით, ვენახების გაშენების ნებართვის აღება მოუწევს იმ პირებს, რომლებიც გეგმავენ კომერციულ საქმიანობას და არ ეხება მათ, ვინც ვენახის გაშენებას პირადი მოხმარებისთვის აპირებს.მეხუზლას თქმით, ბოლო წლების განმავლობაში, განსაკუთრებით გაზრდილია ინტერესი მევენახეობა-მეღვინეობის დარგისადმი, რაც გამოიხატება ახალი ვენახების ინტენსიურ გაშენებაში. აღსანიშნავია, რომ რიგ შემთხვევებში, ვენახი გაშენებულია შესაბამისი მევენახეობის ზონების და ქვეზონებისთვის არანებადართული ჯიშებისგან ან არასერტიფიცირებულ სანერგეში გამოყვანილი ნერგებით, რაც შემდგომში იწვევს როგორც ყურძნის წარმოების/რეალიზაციის პრობლემას, ასევე, პრობლემას ქმნის ღვინის წარმოებაში.კანონპროექტი მისაღებად გადაეგზავნება საქართველოს პარლამენტს. კანონპროექტი მომზადებულია საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მიერ.

1764738840

ეკონომიკის სამინისტრომ ახალი საკურორტო ადგილების განვითარება დაისახა მ...

მინისტრის მოადგილემ ყურადღება გაამახვილა რამდენიმე მნიშვნელოვან ინიციატივაზე, რომელთაც მთავრობა საკურორტო სექტორის განვითარებისთვის ახორციელებს. მათ შორის, ირაკლი ნადარეიშვილმა დაასახელა ინვესტიციები როგორც ტურისტული ინფრასტრუქტურის, ისე დარგისთვის ადამიანური კაპიტალის განვითარებაში.„სახელმწიფოს მიზანია არა მხოლოდ არსებული კურორტების განახლება და მოდერნიზაცია, არამედ ახალი საკურორტო ადგილების განვითარება. ჩვენს ქვეყანას აქვს ყველა ის წინაპირობა, რაც საჭიროა წარმატებისთვის - ბუნებრივი გარემო, მრავალსაუკუნოვანი კულტურა, სწრაფად მზარდი ტურისტული ბაზარი, თანმიმდევრული პოლიტიკა და მზარდი ინვესტიციები, რაც განაპირობებს საკურორტო ინდუსტრიის მდგრად და კონკურენტულ განვითარებას", - აღნიშნა ირაკლი ნადარეიშვილმა.ფორუმი კურორტების განვითარების სააგენტოს ორგანიზებით ჩატარდა და მასში კურორტოლოგიის დარგის მსოფლიოში წამყვანი ექსპერტები, მეცნიერები, საკურორტო ინდუსტრიის მაღალი რგოლის მენეჯერები, საერთაშორისო ორგანიზაციების, კერძო და სახელმწიფო სექტორის გადაწყვეტილების მიმღები პირები მონაწილეობდნენ.ფორუმში ასევე მონაწილეობდნენ კურორტების განვითარების სააგენტოს დირექტორი ალექსანდრე ონოფრიშვილი, ტურიზმის ეროვნული ადმინისტრაციის ხელმძღვანელი მაია ომიაძე, ევროპის ისტორიულ თერმულ ქალაქთა ასოციაციის პრეზიდენტი და იტალიის ქალაქ მონტეგროტო თერმეს მერი რიკარდო მორტანდელო, აზიის განვითარების ბანკის ახალი ლოკაციების განვითარების მიმართულების დირექტორი შრინივას სამპატი, საუდის არაბეთის ჯანმრთელობის ტურიზმის ასოციაციის პრეზიდენტი აჰმედ ალ არეჟი, ბუდაპეშტის სპა და თერმული კურორტების კომპანიის  ხელმძღვანელი ილდიკო ბოროსნე სიუტსი, საფრანგეთის Cluster Montagne-ის დირექტორი ბენუა რობერტი,  Grand Massif Domaines Skiables-ის გენერალური დირექტორი ფრედერიკ მარიონი და სხვ.

1764322057

ადგილობრივი ტურიზმი თითქმის 2%–ით გაიაფდა

3Q25-ში საქართველოს რეზიდენტი ვიზიტორების მიერ საქართველოს ტერიტორიაზე განხორციელებული ტურისტული ტიპის ვიზიტების საშუალო თვიური რაოდენობა 799.9 ათასით განისაზღვრა, რაც 6.9%-ით ნაკლებია წინა წლის ანალოგიური პერიოდის მაჩვენებელზე.ვიზიტორების უმრავლესობა, 36.3%, 31-50 წლამდე ასაკობრივ კატეგორიას მიეკუთვნებოდა, ქალების რაოდენობა კი ვიზიტორების ჯამური რაოდენობის 57.8%-ს შეადგენდა.გამოკვლევის შედეგების მიხედვით, ვიზიტორების 38.7% თბილისის მცხოვრებია, 15.4% მოდის იმერეთის, რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო სვანეთის რეგიონზე, 9.6% — აჭარის ა/რ-ზე, ხოლო დანარჩენი რეგიონები შედარებით დაბალი წილებით არის წარმოდგენილი.საქსტატის მონაცემებით, საანგარიშო პერიოდში ყველაზე მეტი ვიზიტი განხორციელდა იმერეთის რეგიონში (საშუალოდ 352.3 ათასი ვიზიტი თვეში) და თბილისში (საშუალოდ 307 ათასი ვიზიტი თვეში).3Q25-ში განხორციელებული ვიზიტებისას გაწეული საშუალო თვიური ხარჯების მოცულობა განისაზღვრა ₾399.5 მლნ-ით, რაც 2.8%-ით ნაკლებია გასული წლის ანალოგიური პერიოდის მაჩვენებელზე.ამასთან, ერთ ვიზიტზე გაწეული საშუალო ხარჯი შემცირდა 1.9%-ით და ₾229.1-ს გაუტოლდა.

1764314307

ბარჟოლი – უცნობი პატარა, უნიკალური სოფელი ერთადერთი ქართული ოჯახით

აქ სახლის ქირის ფასები დაახლოებით თბილისის ფასებს უტოლდება, როგორც მოგვეხსენება, ევროპაში ქირა ძალიან ძვირია. კახა ბარჟოლსა და მიმდებარე სოფლებში ხელოსნად მუშაობს, როგორც შიდა, ასევე გარე სამუშაოზე მოთხოვნა დიდია და და საქმეც თითქმის სულ აქვს. კახას თქმით, სოფელი ძალიან ჰგავს ჩვენს ქართულ სოფლებს თავისი სპეციფიკითა თუ ტრადიციებით, როდესაც ერთი ოჯახი გადადის საცხოვრებლად სხვაგან, მთელი სოფლის კაცები დასახმარებლად იკრიბებიან და შემდეგ ეს ოჯახი დიდი სუფრით უმასპინძლდება მათ, ეს ერთგვარი სამადლობელი ჟესტია.ბარჟოლი საფრანგეთის ერთ-ერთი უძველესი სოფელია, რომელიც XI საუკუნით თარიღდება, ეს პატარა სოფელი განთქმულია თავისი სიძველით, ქუჩებში სეირნობისას, ძველი ფრანგული ფილმის გმირად იგრძნობთ თავს და დაუვიწყარი შთაბეჭდილებებით აღივსებით. სოფელი უნიკალურია იმით, რომ საუკუნეების განმავლობაში არსებობდა ტყავის საწარმოები, სადაც ტყავს ადგილობრივი მოსახლეობა ამუშავებდა. ეს იყო პირველი სოფელი მთელ ევროპაში, სადაც ტყავის წარმოება და შემდგომ რეალიზაცია ხდებოდა. დღეს კი საწარმოები სრულად უფუნქციო და მიტოვებულია. ტყავის რეალიზაცია მეცხრამეტე საუკუნეში შეწყდა, მაშინ როცა იაფფასიანი ტყავი გამოჩნდა აფრიკიდან. ამას გარდა, ბარჟოლი და მისი შემოგარენი ღვინის კულტურითაა ცნობილი, ფრანგული „როზე“-ს წარმოება (Rose de Provence) და რეალიზაცია სწორედ ამ მხარეში ხდება. ფრანგული ღვინო ერთ-ერთი სახელგანთქმულია მთელს მსოფლიოში, სწორედ ამ უნიკალურ სოფელში გაქვთ შესაძლებლობა დააგემოვნოთ ადგილობრივი როზე – ბოთლის ფასები 5 ევროდან იწყება და 100 ევრომდე მერყეობს. აღსანიშნავია, რომ იაფად ნაყიდ და ძვირიან ღვინოს შორის, გემოს თვალსაზრისით, განსხვავება ძალიან მცირეა, თვალდახუჭული ვერც მიხვდებით რა ფასიან ღვინოს აგემოვნებთ.სოფელში სულ რამდენიმე მარკეტია, ფასები საფრანგეთის სხვა მხარეებთან შედარებით საკმაოდ ხელმისაწვდომია, აქ ყოველდღიურად საჭირო პროდუქტების მომარაგებას უპრობლემოდ შეძლებთ. სოფლისთვის დამახასიათებელია საცხობები და პატარა კაფეები. ადგილობრივი საცხობებიდან ფრანგული ბაგეტისა და კრუასანის სურნელი ყოველ დილას გაგაბრუებთ. თითოეული პროდუქტის ფასი საცხობებში 2 დან 9 ევრომდე მერყეობს. რაც შეეხება ადგილობრივ სამზარეულოს, ბარჟოლელი ოჯახები ტიპურ ფრანგულ კერძებს ამზადებენ. რამდენიმე მათგანს გაგაცნობთ, ერთ-ერთი კერძია Coq au Vin – ეს ღვინოში ჩახარშული ქათამია, სოკოთი და ხახვით. ასევე Boeuf Bourguignon- საქონლის ხორცი წითელ ღვინოში. მათი სამზარეულოდან გამომდინარეც მიხვდებით ფრანგული ღვინის მნიშვნელობაზე მათ ყოველდღიურობაში.სოფელი განთქმულია უამრავი შადრევნით,  სადაც საუკუნეების წინ მოსახლეობა სარეცხს რეცხავდა, დღეს კი ზაფხულის ცხელ დღეებში გრილდებიან ადგილობრივი ბავშვები. ბარჟოლში 40-მდე შადრევანს შეხვდებით, ამდენი შადრევნის საჭიროებაც სწორედ ტყავის რეალიზაციის გამო გაჩნდა, რაზეც ზემოთ გესაუბრეთ. სოფელი  იმ დროს, ტყავის რეალიზაციის  მთავარ ცენტრს წარმოადგენდა. ამინდი მუდამ მზიანი და თბილია, რაც ტურისტებს ხელს უწყობს სოფლის უკეთ აღმოჩენაში.სოფელი ძირითად ხელოვანი ადამიანებითაა დასახლებული, მსახიობები, მუსიკოსები, მხატვრები. მოგზაურობისას შეხვდებით რამდენიმე გალერეას, სადაც ადგილობრივებს თავიანთი ნამუშევრები სარეალიზაციოდ აქვთ გამოტანილი. უძველესი ტყავის საწარმოების რამდენიმე შენობა მხატვრებს სახელოსნოებად აქვთ გადაკეთებული. სოფელში სტუმრობისას  შეგრძნება გაქვთ, რომ ხელოვნების ნაწილი ხართ, არ აქვს მნიშვნელობა, რამდენად ახლოს ხართ ხელოვნებასთან.სოფლის რიტმი საკმაოდ ნელია, თითქოს არავის არსად ეჩქარება და აგვიანდება, აქვთ ნაკლები სტრესი. თითქმის ყველა ოჯახს ჰყავს ავტომობილი, აქედან გამომდინარე სამოქალაქო ტრანსპორტი დღეში მხოლოდ ორჯერ დადის, თუ რაიმე საქმე გაქვთ გვერდით სოფელში და საზოგადოებრივი ტრანსპორტით გიწევთ მგზავრობა, ეს დღის 12 საათამდე უნდა მოასწროთ.ბარჟოლში ყოველ კვირა დღეს ბაზრობა იმართება, სადაც ადგილობრივებს სხვა და სხვა ნივთები აქვთ სარეალიზაციოდ ქუჩაში გამოტანილი. ასევე იმართება  კონცერტები, სადაც მთელი სოფლის მოსახლეობა იყრის თავს.სოფლის მთავარ კულტურულ ძეგლს ღვთისმშობლის ტაძარი წარმოადგენს, რომელიც XI საუკუნით თარიღდება, მაგრამ მისი რესტავრაციის შედეგად ტაძარმა გარკვეულწილად დაკარგა ძველებური იერსახე, თუმცაღა ის მაინც ინარჩუნებს ძველებურ ეშხს.ქუჩაში სეირნობისას, უძველეს სატუსაღოს გადააწყდებით, სადაც XI საუკუნეში პატიმრები იხდიდნენ სასჯელს, გვერდით კი სასამართლო იყო, სოფელი უამრავ იდუმალ ამბავს ინახავს, რომელსაც ქუჩაში სეირნობისას თითქოს გამვლელიც გრძნობს, ქუჩები ძველ ამბებს მოგვითხრობს და გვაბრუნებს საუკუნეების წინ. მოგზაურებს, ვისაც ახალი, საინტერესო ლოკაციების აღმოჩენა გსურთ, ეს ადგილი სწორედ თქვენთვისაა.ავტორი: ანნა კარდენახიშვილი, პრაქტიკანტი.საქართველოს უნივერსიტეტის სოციალურ მეცნიერებათა სკოლის ჟურნალისტიკის პროგრამის სტუდენტი.

1764056679